Vít Endler
Spread the love

Crowdfundingová platforma Fingood v loňském roce umožnila českým investorům proinvestovat 950 milionů korun, meziročně o polovinu více.

Ambiciózní plány má i pro letošek, objem investic by mohl přesáhnout 2 miliardy, v souvislosti se získáním evropské licence chystá rovněž zahájení expanze mimo ČR. Důraz bude nadále klást na kvalitu úvěrového portfolia, zároveň chystá řadu technologických novinek. 

  • Objem investic loni dosáhl 950 milionů Kč. Oproti 642 milionů v roce 2022 to představuje nárůst o 48 %.
  • Průměrné zhodnocení pro investory dosáhlo 11,63 %.
  • Vysoká kvalita úvěrového portfolia
  • Investorům vyplaceny jistiny v objemu téměř půl miliardy Kč.
  • Fingood je jednou ze 3 platforem v ČR s nově získanou evropskou crowdfudnignovou licencí, to umožní další rychlý růst v roce 2024. 

Čeští investoři mohli v loňském roce přes crowdfundingovou platformu Fingood investovat do více než 150 investičních příležitostí, které jim v průběhu roku přinesly průměrná výnos 11,63 %. „Právě vysoké zhodnocení při zachování velmi nízkého rizika je rozhodujícím faktorem našeho rychlého růstu. Při srovnání s konzervativními produkty umíme nabídnout výrazně vyšší zhodnocení, navíc s pevnou úrokovou sazbou po dobu až tří let. V letošním roce, kdy zřejmě začnou klesat úrokové sazby, se tato naše výhoda ještě zvýrazní,“ uvedl k loňským výsledkům generální ředitel Fingoodu Vít Endler.

Celkový objem investic do malých a středních firem hledajících alternativní způsob financování tak loni přes Fingood dosáhl 950 milionů korun. Oproti 642 milionům v roce 2022 to představuje nárůst o 48 procent. „Velmi ambiciózní plány máme – i díky získané evropské crowdfundingové licenci – i pro letošní rok. Věříme, že objem námi zprostředkovaných investic přesáhne dvě miliardy korun. To bude mimochodem stejně jako kumulovaná částka za dosavadních 6 let naší činnosti,“ dodal Vít Endler.

„Úrokové sazby sice zřejmě začnou mírně klesat, nicméně úvěrové podmínky bank zůstanou pro řadu menších firem stále velmi komplikované. A když firmy budou hledat jiný způsob financování, obrátí se logicky na ty zprostředkovatele, kteří jsou nějakým způsobem kontrolováni. I v tomto směru nám tak získání evropské crowdfundingové licence výrazně pomůže. A investorům budeme i nadále umět nabídnout výrazně vyšší výnos než v běžných spořicích produktech,“ vysvětlil Vít Endler.

Investoři již získali zpět půl miliardy na jistinách

To, že Fingood již má mezi investory své pevné místo ukazuje i fakt, že kromě úrokových výnosů v letošním roce začal poprvé ve větší míře vyplácet také jistiny úvěrů poskytnutých v minulých letech. „Objem peněz vyplacených na jistinách se již přiblížil půl miliardě korun. V tomto směru se s námi žádná jiná crowdfundingová platforma nemůže rovnat,“ domnívá se Vít Endler.

S Fingoodem nyní pravidelně investuje zhruba 10 tisíc investorů, průměrně investovana částka na jednu investici činí 16 tisíc korun.

K pozitivnímu vnímání mezi investory přispívá i kvalita úvěrového portfolia. Podíl úvěrů po splatnosti dosahuje necelých tří procent. „Získat financování umožníme jen jednomu ze čtyř zájemců, loni jsme spousti vlastní detailní ratingový systém, v případě prodlení se splácením máme funkční vymáhací a restrukturalizační mechanismy,“ vysvětluje Vít Ender.

2024 bude rokem zahájení evropské expanze 

Endler zároveň připomíná, že získání licence je klíčovým faktorem umožňujícím expanzi do jiných států Evropské unie. Fingood přitom počítá s tím, že první zahraniční trhy začne testovat již ve druhé polovině příštího roku. „Nabízí se začít na Slovensku, máme ale ambici prosadit se i na velkých trzích, jako jsou Německo nebo Francie,“ přiblížil Endler plány Fingoodu. Dle dostupných informací v Evropě dosud fungovalo zhruba 800 platforem, licenci získala jen zhruba stovka z nich.

Kromě důrazu na kvalitu portfolia se Fingood v příštím roce zaměří na další rozvoj technologií a uživatelského komfortu. Bude mj. dále rozvíjet peněženku i mobilní aplikace, zjednoduší také investiční proces pro malé firmy. „Novou mobilní aplikaci představíme již v nejbližších týdnech,“ uzavřel Vít Endler.

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *