Spread the love

Rada České národní banky s největší pravděpodobností sníží na čtvrtečním zasedání sazby. Podstatně méně jasné ale je, v jak velkém rozsahu toto snížení proběhne. Situaci analyzovali experti Raiffeisenbank.

Bankovní rada bude mít k dispozici aktualizovanou prognózu, která patrně stejně jako v předcházejících verzích nabídne prostor k rychlému snižování sazeb. Zároveň většina členů vyjádřila relativně velkou míru jistoty, že lednové přecenění nebude natolik výrazné jako v předcházejících letech, což by mělo srazit meziroční míru inflace do oblasti okolo 3 %.

Prostor pro razantnější snížení, než o 25bb tak bankovní rada má, otázkou je, zdali se k tomuto kroku bude chtít uchýlit již na dnešním zasedání, nebo až na konci března. V rámci naší prognózy předpokládáme, že u většiny bankovní rady převáží opatrnost a se zrychlením tempa vyčká až na březnové zasedání, kdy bude mít k dispozici finální čísla ohledně lednového vývoje cen.

Důvodem pro větší opatrnost pak může být i vývoj koruny, která mj. v důsledku sázek trhu na rychlejší tempo snižování oslabila od posledního zasedání o téměř 2 %. A ačkoliv transmise skrze úrokový a kurzový mechanismus je těžko srovnatelná, lze v rámci zjednodušení hovořit o uvolnění měnové politiky odpovídající zhruba snížení sazeb o 50bb. I přes náš příklon k dnešnímu snížení sazeb o 25bb ale vnímáme šance na oba scénáře (-25bb a -50bb) zhruba srovnatelně. Kompletně vyloučeno pak nemůže být ani překvapení v ještě větším rozsahu.

Zdroj: RB

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *