Spread the love

Inflace klesla z říjnových 8,5 % na 7,3 % v listopadu. Hlavním důvodem byla opět srovnávací základna, která byla ovlivněna přijetím úsporného tarifu s platností během posledních třech měsíců v loňském roce.

Pokud by nebylo započítáno toto vládní opatření do indexu spotřebitelských cen v minulém roce, tak by inflace činila 4,7 %.

V meziměsíčním srovnání inflace v listopadu o 0,1 % stoupla, což bylo dáno růstem cen v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny vzrostly o 1,6 % a zemního plynu o 0,7 %.

Evidovali jsme také růst cen v oddíle odívání a obuv (+1,1 %), což je typický sezónní jev, kdy obchodníci zvyšují ceny zimního oblečení i zimní obuvi. Z potravin rostly ceny ovoce (+3,1 %) či zeleniny (+2,6 %), kde hraje roli vyšší potřeba dovozu ze zahraničí. Naopak se snížily ceny vajec (-11,7 %), vepřového masa (-5,7 %) či drůbežího masa (-2,5 %). Pokračoval trend klesajících cen pohonných hmot na světových trzích, což pocítili i řidiči motorových vozidel na čerpacích stanicích. Ceny pohonných hmot a olejů se ve srovnání s říjnem snížily o 3,4 %.

Česká národní banka ve své listopadové makroekonomické prognóze odhadovala listopadovou inflaci ve výši 7,1 %, což nám nedává jasnější signál o tom, jak by bankovní rada mohla rozhodnout na svém posledním měnově-politickém zasedání v tomto roce (21.12.2023). Zůstává tak značná nejistota ohledně nastavení úrokové sazby ČNB, pravděpodobnost stability či cutu o 25bb je vyrovnaná, ale my se kloníme k variantě snížení sazeb.

Inflace dle očekávání poklesla, v listopadu spadla na 7,3 %. V případě nezapočítání statistického efektu daným úsporným tarifem, tak by inflace činila 4,7 %. Prosincová inflace se bude pohybovat na podobné úrovni jako nyní. Průměrnou inflaci za letošní rok čekáváme ve výši 10,8 %.Autor: Martin Kron, analytik Raiffeisenbank
E-mail: martin.kron@rb.cz
Tel.: +420 607 539 035
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *