Spread the love

Novým předsedou představenstva Elektroenergetického datového centra (EDC) byl jmenován Petr Kusý. Bývalý radní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nahradil v čele společnosti Richarda Kabeleho, který se přesunul na pozici místopředsedy představenstva. Naopak funkci člena představenstva opustil Lukáš Křivanec. Se shodným podílem akcií vlastní EDC společnosti ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce a ČEPS.

„Jedním z klíčových předpokladů komunitního sdílení elektřiny je zprovoznění služeb EDC. Přicházím s vědomím dříve stanoveného termínu 1. srpna 2024 pro start jeho fungování a udělám maximum pro to, abychom byli včas připraveni. Klíčovým požadavkem pro správné fungování EDC je nyní vybudování IT systému, který bude v řádu desítek minut schopen přijímat, vyhodnocovat a odesílat velké objemy naměřených dat,“ uvedl P. Kusý.

Podle novely energetického zákona LEX OZE II má EDC poskytovat vyhodnocování sdílení elektřiny v rámci komunitního sdílení, resp. sdílení mezi aktivními zákazníky. V praxi to znamená, že nejprve musí umožnit účastníkům trhu registrovat se v nově vytvořeném systému pro nastavení výměny a získávání dat o sdílení elektřiny.

Následně bude EDC přijímat od provozovatelů distribučních soustav naměřená data z průběhového měření. Z těchto dat bude na denní bázi vyhodnocovat sdílení elektřiny a výstupy bude poskytovat OTE, provozovatelům distribučních soustav a dalším oprávněným subjektům. Na základě dohod akcionářů a s cílem urychlit start EDC bude ze začátku většina činností společnosti outsourcována.

„Výsledek první fáze spojené se samotným rozjezdem společnosti bude do značné míry záviset na týmové práci celého představenstva EDC a na součinnosti našich akcionářů. Přibližně za měsíc plánujeme představit základní popis fungování, registrací a dalších funkcionalit zejména pro oblast sdílení elektřiny. Plný provoz EDC, který by podporoval nejen komunitní sdílení elektřiny, ale také zajišťoval data pro umožnění flexibility, akumulace a agregace, je naplánovaný na polovinu roku 2026,“ vysvětlil P. Kusý.

Od ukončení vysokoškolského studia na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni pracoval Petr Kusý v Energetickém regulačním úřadu. Zastával mimo jiné post vedoucího statistika, ředitele analyticko-statistického odboru a radního. Loni v březnu přijal seniorní manažerskou pozici v PREdistribuce.

Zdroj: EDC

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *