Spread the love
Šéf Komerční banky Jan Juchelka reportoval na bilanční tiskové konferenci 8. února výsledky minulého roku. Banka referuje nižší zisk než loni, za negativním překvapením jsou vyšší rizikové náklady a pokles úrokových příjmů. Akcionáři ale můžou počítat s rekordní dividendou.

Čisté úrokové výnosy meziročně klesly o 12 % na 6 275 mil. , mezikvartální pokles o 4 % je pak způsoben ukončením úročení povinných minimálních rezerv. Bez tohoto vlivu by čisté úrokové výnosy pokračovaly již třetí kvartál v řadě v mírném růstu. Růst úvěrového portfolia akceleroval na 5,5 % r/r a objem klientských vkladů vzrostl o 10 % díky absenci obvyklého poklesu v závěru roku souvisejícího s optimalizací rozvahy v souvislosti s odvody do regulatorních fondů. Za překvapivě silným růstem výnosů z poplatků (+9 % r/r) jsou především výnosy z prodeje produktů třetích stran (+20 % r/r).

Provozní náklady byly vyšší o 10 % r/r kvůli plošnému zvýšení mezd od dubna minulého roku, mírně vyššímu počtu zaměstnanců, vysoké inflaci a vyšším odpisům souvisejícím s investicemi do IT.

Podíl nesplácených úvěrů dále klesl na 1,8 % (2,0 % ve 3Q). Za vyšší tvorbou opravných položek je pak z velké části jeden izolovaný případ v korporátním segmentu.

Výhled pro tento rok počítá s růstem úvěrů i klientských vkladů kolem 5 %. Růst provozních výnosů by měl být nižším až středním jednociferným tempem, provozní náklady by pak měly růst pomaleji než výnosy a rizikové náklady by měly zůstat pod úrovní 20-30 b.b., kterou banka považuje v průměru za udržitelnou napříč ekonomickým cyklem.

Na nadcházející valné hromadě představenstvo navrhne vyplatit dividendu ve výši 82,66 na akcii (10,9% hrubý div. výnos), což představuje 100 % zisku minulého roku. Zároveň plánuje vyplatit 100 % také ze zisku tohoto roku.

Samotná čísla a výhled podle našeho názoru nepřinesly výraznější překvapení, pozitivní je pak vysoká dividenda, která by dnes měla být pro akcii banky podporou. Konferenční hovor k výsledkům banka pořádá dnes od 14:00.

Zdroj: TK KB, Erich Handl

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *