Pojistný matematik ČKP Petr Jedlička
Spread the love

Více než o desetinu letos vzrostou v meziročním srovnání škody po dopravních nehodách, uvedla na tiskové konferenci Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší.

Pojišťovny se podle předběžného odhadu budou za celý rok zabývat 261 tisíci škodami po dopravních nehodách. Loni jich vzniklo 249 tisíc, takže jich přibude zhruba o pět procent.

„Jde o další eskalaci ve srovnání se stejným obdobím roku 2022, kde byl jedenáctiprocentní inflační nárůst. Předcházející škodní inflace u majetkových škod se pohybovala na úrovni osmi procent a v předchozích letech kolem šesti procent,“ upřesnil pojistný matematik České kanceláře pojistitelů Petr Jedlička. Již definitivní srovnání mají pojišťovny zatím ke konci třetího čtvtletí, v té době se průměrná majetková škoda meziročně zvýšila o třináct procent. Růst souvisí s takzvanou škodní inflací. Vliv měl nárůst ceny práce v autoservisech, zdražení náhradních dílů, ale i postupná modernizace vozového parku.

Pojišťovny po nehodách kromě škod na autech vyplácejí také bolestné nebo kompenzují ztížení společenského uplatnění. Podle kanceláře pojistitelů by mělo být množství škod na zdraví srovnatelné s loňskem, tedy zhruba 10 500. Vyplacená částka nicméně vzroste, což je mimo jiné důsledek pravidelné valorizace částek za odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění ,stanovené v občanském zákoníku. „Na další nároky působí také ekonomické a inflační vlivy spojené s růstem mezd ovlivňující odškodnění ztráty na výdělku, náklady na péči v rámci asistencí v domácnosti i růst nákladů na zdravotní péči. Průměrné hodnoty odškodnění narostly o desítky procent,“ doplnil Jedlička.

Povinné ručení zdraží o desetinu

Povinné ručení poskytuje v Česku dvanáct pojišťoven. Sazby obvykle stanoví podle stáří vozidla, objemu motoru, věku a místa bydliště provozovatele, některé zohledňují i roční nájezd. Povinné ručení musí mít každý dopravní prostředek, kterému byla přidělena registrační značka nebo technický průkaz. V druhém letošním pololetí přesáhl počet pojištěných vozidel 9,25 milionu. Meziročně růst celého pojištěného portfolia dosahuje 2,6 procenta. Pro příští rok avizovaly pojišťovny zdražení povinného ručení v průměru o desetinu, což dávají do souvislosti s uvedenou škodní inflací. Předpokládají, že pojistné výrazněji vzroste mladým řidičům a těm z velkých měst.

Zdroj: TK ČKP, Erich Handl, Pankrác

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *