Manifesto Anděl má datum otevření

V Praze 5 na nároží mezi ulicemi Stroupežnického a Ostrovského už započaly stavební práce a Manifesto Anděl se chystá přivítat první návštěvníky 17. srpna. Zahajovací slavnost s hudebním programem a dalšími atrakcemi potrvá téměř týden.

Budeme pořádat koncerty a další program pro naše první návštěvníky. Projekt jsme museli oddálit v čase kvůli pandemii, a proto si chceme odložený start déle vychutnat. Zároveň bude otevření komfortnější pro ty, kdo se těší stejně jako my – nikomu nic neuteče, pokud vynechá první hodiny provozu,přibližuje Martin Barry, jak se Manifesto snaží vyhnout počátečnímu návalu, jaký pamatuje otevření minulých lokací. Objekt upoutá vzdušnou konstrukcí z lešení mentolové barvy, bazénkem a zelení, ale novinek bude nepočítaně. Projekt podle návrhu architektů Chybík+Krištof se od okamžiku odhalení těší velkému zájmu lidí a vyvolal příznivé reakce.

Zahájení každé stavby je výzva ve všech ohledech, nyní o to větší, že pandemie vyvolala nedostatek materiálu i pracovníků. Práce ale pokračují podle plánu a v následujících dvou týdnech prostranství projde viditelnou proměnou, tak aby vzápětí na své místo dosedly budoucí restaurační kontejnery,odhalil Petr Němec, vedoucí projektu.

Gastronomické městečko

V Manifestu bude 15 restaurací a většinu podniků věrní návštěvníci Manifesta ještě neznají. Vznikne zde panasijská sekce, kde hosté najdou rozličné asijské speciality vedle sebe, například nové japonské bistro Taiko, jehož specialitou je ramen i japonský street food. Budeme mít i korejskou kuchyni. Jídlo se bude v Manifestu servírovat na porcelánové talíře české výroby, téměř úplně tak z provozu zmizí výrobky k jednorázovému použití, přibližuje Martin Barry, který se sám aktivně na kulinářském kurátorském výběru podílí. Nováčkem bude brazilská restaurace Favela a nebude chybět oblíbená mexická restaurace Alebrijes. V Manifestu bude kopečkové zmrzlinářství Ben&Jerry’s, kavárna se sladkým pečivem, bistro podávající tapas, burgery, mořské plody i oblíbené havajské poké od Napoké či hranolky Feancy Fries. V sousedství kulturní zóny bude umístěn koktejlový bar SOOT a velký pivní bar. Gastronomická nabídka naplní pověst Manifesta jako kulinářské cesty kolem světa a vyroste zde i zázemí pro odbavování virtuálních kuchyní a rozvážku – to běžní návštěvníci neuvidí.

Týden dlouhá slavnost

Součástí zahajovacího programu budou vystoupení českých kapel a DJs, koutky krásy, workshopy a také speciální edice koktejlů. Manifesto se bude stylizovat do pastelových barev a hosté, kteří se rozhodnou Manifesto navštívit mezi prvními, nic nezkazí, pokud se pastelovými barvami nechají inspirovat. Line-up a termíny vystoupení budou již brzy uvedeny na adrese manifestomarket.com a v události na Facebooku.

Když stěna, tak zelená

Velkorysé a členité prostranství pro posezení hostů pojme až 500 míst a vynikne bohatou zelení – vysazenými stromy, popínavými rostlinami, ale také dvojicí zelených stěn z dílny české inovativní rodinné firmy Liko-S, které zarámují i kulturní stage. Jejich technologie svislé zeleně, tvořené systémy z recyklátů, jsou krásné na pohled, ale především snižují teplotu svého okolí, udržují vlídné mikroklima, snižují prašnost a pohlcují nežádoucí hluk. Schopnost ochlazovat ovzduší je podpořena samozavlažovacím systémem, který zajišťuje stabilní přísun vláhy k rostlinám a její odpařování. Zelené stěny jsou součástí udržitelných vylepšení a Manifesto bude i zde napojeno na energii z obnovitelných zdrojů od Nano Energies.

Pěstování bez půdy a po celý rok

GreeenTech nově v Manifestu otevře vertikální hydroponickou farmu, kontejner zvaný GreeenBox, v jehož nitru porostou bylinky, listová zelenina a další plodiny. Návštěvníci si budou moci nakoupit zeleninu domů a využívat ji budou i kuchyně a bary.

Tento udržitelný koncept reaguje na stále vzrůstající potřebu soběstačnosti a minimalizace dopravních vzdáleností. Při pěstování se ušetří až 95 % vody oproti konvenčnímu zemědělství a vše, co rostliny potřebují, je ovládáno na dálku díky technologii IoT (Internet of things). Do jednoho kontejneru o velikosti 13 × 3 × 3 m se vejde 64 m2 pěstební plochy, což je dostatek místa například pro 3 750 salátů. V Manifestu si bude možné prohlédnout, jak fascinující technologie hydroponického pěstování umožňuje produkci rostlin bez půdy s využitím živného roztoku, který cirkuluje u kořenového systému plodin. Zásadní výhodou hydroponie je čerstvá sklizeň v místě spotřeby a výrazné zkrácení dopravních vzdáleností. Rychlý růst rostlin zcela bez postřiků v kontrolovaném prostředí, kde je možné regulovat teplotu, vlhkost, osvětlení i složení živného roztoku, se projeví ve vysokém obsahu vitamínů a intenzivní chuti. Dokonce je možná opakovaná sklizeň během celého roku.

Pohodlí na třetí v Cuby

Svůj zbrusu nový design uvede také David Karásek a jeho světově věhlasná značka nábytku mmcité, s níž Manifesto spolupracuje už 3 roky. Kulturní prostor budou v Manifestu lemovat Cuby, elegantní a proměnlivé pergoly krychlového tvaru s porostlými střechami, které vznikly, aby poskytly lidem soukromí i ve veřejném prostoru. Jejich stěny vytvoří popínavá zeleň a poskytnou různé varianty sezení pro menší skupinky hostů, s otočnými křesly, pohodlnými lavičkami a separé tvořeným otočnými dřevěnými lamelami. Na metalických částech si mmcité vyhraje s barevností v pastelových tónech a moduly je možno dovybavit USB přípojkami nebo LED osvětlením.

Bez plastů

Manifesto vyloučilo plasty z provozu už od samého vzniku v roce 2018. Tehdy umožnilo využívat jednorázové obaly z kompostovatelných materiálů, z papíru, příbory ze dřeva, žádná brčka. Postupně odbourává jednorázové nádobí. Novinkou letošního roku budou porcelánové talíře a klasické příbory, které v Manifestu Anděl nahradí jednorázové nádobí při konzumaci na místě.  Již od roku 2019 čepuje pivo a servíruje veškeré nápoje do skla. Tím se za jeden rok ušetřilo okolo 760 000 jednorázových kelímků z kukuřičného plastu. Zároveň Manifesto dohlíží na materiál obalů pro rozvážku jídla, aby byl odbouratelný a ekologicky šetrný, a domácí koktejly ze sezónních kolekcí stáčí do skla.



Vydáno: 15.červenec 2021, v Eventy.
Zdroj: Radka Ondráčková